U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Cuba - Bahama's

Gepost 2019/04/06

Vlag Bahama'sVlag Bahama'sNa het uitklaren op 12 maart halen we het anker op om 15:45 uur. We worden uitgezwaaid door de Amuse. Heavymetal is al enige dagen eerder vertrokken richting het westen van Cuba.  De verwachting is dat we er ca. 24 uur over doen om van Santiago de Cuba naar het eerste eiland in de Bahama’s; Great Inagua, te zeilen. In het begin van de tocht, onder de kust van Cuba, hebben we waarschijnlijk weinig wind. Het valt mee en kunnen het eerste stuk zeilen. Daarna geen wind en motor aan. Later op de avond kunnen we weer een aantal uren zeilen, totdat de wind er echt helemaal mee ophoudt. We hopen voor de ochtend het oostelijke punt van Cuba, Punta Maisi, te ronden. Na een aantal uren de motor aan te hebben gehad, motorzeilen we tegen de wind in en arriveren bij het oostpunt. Later dan we hadden gehoopt. Gezien de harde wind en hoge golven besluit de captain om nog even een stukje door te zeilen.  Om de hoek ligt namelijk een drukke Shipping lane en door de windrichting is onze route niet bezeild; we zouden moeten opkruisen dwars door die Shipping lane. Niet echt verstandig. Ehh, een stukje wordt een stuk en we steken de Windward passage over tot bijna in Haïti.Track Cuba - Bahama'sTrack Cuba - Bahama's

Het is inmiddels ook duidelijk, dat we de tocht niet binnen 24 uur zullen halen. Door de harde tegenwind en flinke stroom tegen kost het ons heel wat extra mijlen en dus tijd. Wat baal ik hiervan, weer een nachttocht en ook nog 1 die voor beide niet leuk is. Hoge golven, harde wind en veel water over de boot door wind en stroom tegen. Nadat we overstag zijn gegaan bij Haïti wordt het beter, de golven meer van opzij en Maximo loopt nu weer ruim 8 knopen. We kunnen nu in één slag naar het einddoel en het gaat nu toch nog snel. Met als resultaat dat we na 36 uur om ’s nachts 3 uur als 2 zoute haringen aankomen op Great Inagua. Het heeft niet onze voorkeur om ’s nachts op een onbekende plek te ankeren, maar hier durven we het wel aan, op deze mooie zandbodem, die zelfs bij het maanlicht duidelijk is te zien in het heldere blauwe water. Eerst maar eens douchen, het ankerbiertje bewaren we tot morgen. De boot is heel erg vies van Cuba en alles is zout van de tocht - ook binnen -, dus we weten dat we ons de komende dagen niet hoeven te vervelen. Eerst lekker slapen en morgen weer een dag. Sweet dreams.

De volgende dag is het een verrassing om te zien waar we zijn terecht gekomen. Omdat we in het donker zijn aangekomen hebben we geen idee, maar we liggen prima en het ziet er prachtig uit. Vandaag staat eerst het inklaren op de agenda. Eric gaat alleen samen met onze Duitse buurman van de catamaran Viking. Het gaat allemaal heel soepel en tegen de tijd dat ik de boot van binnen heb schoongemaakt, is Eric weer terug. Wel 300 dollar armer; hiervoor mag je 3 maanden op de Bahama’s rond cruisen. Het eiland doet ons een beetje denken aan Cayman Brac; ook hier wordt je, als je langs de weg loopt, gevraagd of je een lift wilt hebben of dat je hulp nodig hebt. Het is hier wel wat rommeliger. Het water is hier ook net zo mooi blauw met veel zeeleven. De Bahama’s bestaat uit meer dan 500 eilanden, waarvan ca. 30 

tot 40 bewoond. Het is sinds 1973 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk en voertaal is dus Engels. Dat vinden wij prettig (ons Spaans is niet zo geweldig...) De planning is dat we tot ongeveer eind april op de Bahama’s blijven. Tot dan gaan we genieten van deze droombestemming en eilandhoppen richting het noorden!

 

Like ons op facebook

Like  Maximo1300.nl op facebook en blijf op de hoogte van alle nieuws en avonturen!