U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Porto Santo (29 september - 6 oktober 2017)

Gepost 2017/10/16

Bij aankomst in Porto Santo op 29 september hadden we een heel mooi bericht: mijn zus Annemiek en nichtje Lisa hebben een ticket geboekt naar Madeira op 8 oktober. Wauw, wat een verrassing en ik kan niet wachten om hun weer te zien.

Eerst nog even Porto Santo verkennen. We liggen voor anker voor de haven, maar vanwege de swell/deining besluiten we om in de marina aan een mooring/meerboei te gaan liggen. We liggen net en ook zeiljacht Tijd arriveert in Porto Santo. Zeiljacht Mar-Jolie is onderweg en verwachten we maandagochtend. We proberen nog even contact te maken met ze via onze Iridium Go/satelliet. Oh nee, hij doet raar en hoe kan dit? De hele tocht hierheen deed hij het goed en konden we heel makkelijk de weerberichten binnen halen. Morgen maar weer proberen.

Eerst maar even inchecken in de marina en daarna gaan we Porto Santo verkennen. Lekker de wal op na 5 dagen op zee.

Samen met Madeira en de onbewoonde eilanden Salvagens en Desertas, maakt Porto Santo deel uit van de Madeira Archipel met vulkanische oorsprong. Porto Santo ligt midden in de Atlantische Oceaan en is 11km lang en 6 km breed. Er wonen nauwelijks 5000 inwoners en ligt 50 km ten noorden van Madeira.Beach Porto SantoBeach Porto Santo

Men noemt Porto Santo ook wel het Gouden Eiland vanwege de lichtbruine kleur van golvende landschap. Het hoogste punt, de Pico de Facho is 507 meter. Zijn 9 km lang zandstrand en het subtropische klimaat maken van Porto Santo een paradijs voor liefhebbers van zon, zee en strand. Hoewel Porto Santo niet ver ligt van Madeira en eveneens van vulkanische oorsprong is, zijn beide eilanden enorm verschillend.

Tijd voor een wandeling. Het lange zandstrand hebben we afgewandeld; dit Wandeling Porto SantoWandeling Porto Santowas een goede work-out. We hebben 2 dagen spierpijn gehad. Verder gaan we lekker bijkomen op Porto Santo en wat voorbereiden voor Madeira. We ontmoeten ook nog een Nederlands stel van zeiljacht Rings, Agnes en Rob. We hebben hun nog niet eerder getroffen en hebben gezellig even een borrel met hun gedronken. Zij vertrekken een paar dagen later naar de Canarische Eilanden: Isla Gracioza. Dit eiland ligt boven Lanzarote.

In Portugal hebben ze veel nationale feestdagen en dit is iets om mee rekening te houden. Op zulke dagen is namelijk veel gesloten. Zo stonden we voor een dichte deur bij het museum van Columbus. Het 15e-eeuwse huis waar Christoffel Columbus zou hebben gewoond, is nu een museum. Hier worden portretten van Columbus en kaarten met de verschillende routes die hij aflegde tentoongesteld. En hoe is hij hier verzeild geraakt? De gouverneur van het eiland,  Bartolomeu Perestrelo, had een mooie dochter. Christoffel Columbus trouwde met haar en bereidde hier zijn grote ontdekkingsreis naar Amerika voor.

De volgende dag gaan we vertrekken naar Madeira en hebben dus helaas geen gelegenheid meer om het te bezoeken. Van de bemanning van Tijd en Mar-Jolie hebben we begrepen dat het zeker een bezoekje waard is. Nog even de laatste boodschappen doen en naar de wasserette in de haven, deze is tenslotte gratis, dus daar moet je dan gelijk gebruik van maken. Echter, dit doen meer met het gevolg dat er een rij is en je een hele dag met een aantal wassen bezig bent. Er is namelijk maar één wasmachine. Ach, we hebben voldoende tijd, dus maar even niet stressen.

Na nog een aantal testen met de Iridium Go/satelliet komen we erachter dat deze defect is en retour moet worden gestuurd voor reparatie. De dealer in Nederland, Satpower in Lelystad, is helaas onbereikbaar en blijft onbereikbaar. Reageert niet op telefoon, mail etc. en dit brengt heel wat frustraties met zich mee. Bij de aankoop ging dit ook al niet soepel, dus mocht je een Iridium Go aanschaffen, doe dit dan niet via deze dealer. Uiteindelijk hebben we via Engeland contact gekregen met een bedrijf in Amerika en moeten we het apparaat opsturen. Dit gaan we vanaf Madeira doen en hopen dat we deze eind november weer retour hebben voor de grote Atlantische Oversteek. Op vrijdag 6 oktober is het zover, we vertrekken naar Madeira. Op de valreep ontmoeten we nog Jannie en Jacco van Maaike Saadet. We hadden ze al op de vertrekkersdag in Enkhuizen ontmoet en in Spanje een aantal keren op de AIS gezien, maar elkaar nog niet weer ontmoet. Zij blijven nog een paar dagen op Porto Santo en we spreken af op Madeira samen een borrel te doen,  gezellig! We gooien de trossen los en vertrekken naar Madeira. Nog 2 nachtjes slapen en dan zijn Annemiek en Lisa er!Beach view Porto SantoBeach view Porto Santo

Like ons op facebook

Like  Maximo1300.nl op facebook en blijf op de hoogte van alle nieuws en avonturen!