U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Bahama's: eilandhoppen en onverwacht bezoek

Gepost 2019/05/05


Piep, piep….. Er komt een whatsapp binnen van Huub en Stella. Ze willen graag langskomen op de Bahama’s en voordat we het weten krijgen we een bevestiging dat ze tickets hebben geboekt naar George Town, Great Exuma. Wat gaaf! We liggen nog op het eerste eiland Great Inagua en maken een planning om naar het noorden te gaan, zodat we op tijd daar zijn. Hopelijk hebben we nog extra tijd om Great Exuma met zijn Cays  (prachtige baaitjes en eilanden) verder te verkennen.

De laatste proviand wordt ingeslagen bij de supermarkt. De postboot is nl. net langs geweest met verse voorraad. Alle eilanden worden hier bevoorraad met de postboot, dus dat betekent ook dat als deze geweest is, de eerste paar dagen flink boodschappen worden gedaan. Een heerlijke verse bloemkool kijkt me aan. Dat is lang geleden een bloemkool. Even Wekelijkse postbootWekelijkse postbootde prijslijst checken: 10 dollar! Laat maar zitten. De rest van de boodschappen wordt gedaan en het eilandhoppen kan beginnen. De laatste dag in de baai komt er een grote dinghy aan met een grote Amerikaan. “Hey man, how are you and what is your plan?” Hij vertelt dat hij uit Texas komt en het lijkt wel een cowboy. Hij is hier met zijn gezin, heeft een joekel van een catamaran en 4 kinderen. Hij is al de wereld rond geweest en zegt dat de Bahama’s het meest mooie is wat hij gezien heeft: “amazing”  mooi, helder blauw water en bijzonder mooie riffen met veel zeeleven. Dat klinkt goed.

SailfishSailfishWe vertrekken op 20 maart naar Castle Island. De wind laat het een beetje afweten, dus Maximo gaat niet zo snel. Wel ideaal weer om te vissen, dus Eric gooit zijn hengel uit. Binnen een uur beet: een sailfish. Dit is zo’n mooie en grote vis, dat Eric besluit om deze terug te zetten. Later op de dag zet Eric opnieuw de hengel uit en even later weer beet! Wauw, een hele mooie Mahi Mahi. Hier kunnen we wel 4 keer heerlijk van smullen. Inmiddels weten we ook dat we niet in het licht zullen aankomen op Castle Island en dat is een tegenvaller. Op de Bahama’s heb je veel ondiepe plekken en je wordt ook gewaarschuwd door andere boten. Een veel gestelde vraag is: “What is your draft?” (= hoe diep steek je). Wij steken 2.30 meter Mahi MahiMahi Mahien dat is best diep, dus oppassen. Helemaal in het donker een ankerplek aanlopen. De kaarten kloppen vaak niet, dus “eyeballing navigeren”. Soms gaat 1 van beide op de punt staan om te kijken of er geen ondiepte of “coral head” is, af en toe erg spannend. Om 22.30 uur droppen we het anker achter een klein eiland in de middle of nowhere om deze vervolgens de volgende dag om 8.30 uur weer op te halen. Het was redelijk rustig met een beetje swell (golven).

Op naar het noorden van Crook Island waar we denken een mooie ankerplek aan te treffen. Rum CayRum CayNa een heerlijke zeiltocht komen we aan bij de laatste plek van het eiland rond 17.00 uur. Wat denk je? Het waait behoorlijk, er staat een aanzienlijke swell en je ligt hier nu niet beschut, dus we komen samen tot de conclusie dat dit geen geschikte plek is. Flexibiliteit en besluitvaardigheid komen om de hoek kijken: doorgaan naar het volgende eiland is de beste optie. Echter, dat is niet naast de deur en betekent een nachtje doorvaren. Zucht, ik had bedacht dat we in de Bahama’s geen nachttochten hoefden te doen, dus toch. En weer door. Het volgende eiland is Rum Cay. Tegen de weersvoorspelling in, staat er toch genoeg wind en we gaan sneller dan verwacht. Ook hier komen we in het donker aan, om 3 uur. En opnieuw navigeren we heel voorzichtig naar de ankerplaats. Als we wakker worden, zijn we nieuwsgierig hoe het er hier uitziet. Er liggen maar een paar boten en het water is prachtig helder en onvoorstelbaar mooi blauw.

Inmiddels heb ik het verhaal van de cowboy uit Texas gechecked en inderdaad wat een zeeleven hier met vele soorten haaien,  grote barracudas en nog veel meer.  Ik merk dat ik niet zo snel het water in ga. Eerst maar even goed checken. Maxitaxi te water, vervolgens de wal op om het eiland te verkennen. Menig eiland in de Bahama’s heeft orkaanschade. Zo ookNurse SharksNurse Sharks Rum Cay, door een orkaan in 2015. Een groot deel van de marina is verwoest en de ingang is door ingewaaid zand bijna dicht geslipt. Het trieste is dat dit nog steeds te zien is en aan de wederopbouw wordt niks gedaan. Vervolgens weinig boten die hier nog komen, dus ook weinig inkomsten. Er zijn ca. 100 inwoners en de bevolking is uiterst aardig. De plaatselijke economie hebben we nog een beetje geholpen door wat proviand in te slaan. Na 3 nachten besluiten we om via een overnachting in een baaitje in het uiterste noordelijkste puntje van Long Island door te gaan naar George Town, Great Exuma. Het belooft een mooi zeildagje te worden. Op het einde worden we nog getrakteerd op een dikke bui met veel wind. Even later Warderick WellsWarderick Wellsschijnt de zon weer als we het anker laten zakken. De volgende dag op naar George Town, Great Exuma. Tot hier komen we weinig boten tegen, maar in George Town ligt de baai weer mooi vol met vooral Amerikanen en Canadezen. Geen Nederlanders gespot, hier en daar een verdwaalde Duitser of een Zweed. We liggen bij Stocking Island, ca. 1 mijl vanaf George Town. Het kan hier ook behoorlijk waaien en meestal als we teruggaan met de Maxitaxi van het dorpje worden we zeiknat door tegenwind en golven. Lekker hoor met boodschappen en de schone was, grrrr. Over boodschappen gesproken: de Bahama’s zijn echt duur. Tipje voor medezeilers: ga eerst naar Florida om flink boodschappen te doen. Daarentegen was de was Staniel CayStaniel Cayweer goedkoop. 1 was kost 7 dollar en voor 3 dollar extra wordt het voor je gedaan. Beslissing snel gemaakt. Hoewel Eric zei: “3 dollar kun je snel verdienen door het zelf te doen.” Haha, echt niet, dan maar een wijntje minder. Het is 30 maart en over 2 weken komen Huub en Stella, dus genoeg tijd om de Exuma’s verder te verkennen. Het is adembenemend mooi. (check voor alle foto’s ook via deze link het reisalbum).

Op de eerste zeildag worden we opgeroepen via de marifoon door een boot met Canadese vlag, die vlakbij zeilt; “Sailing vessel with the Dutch flag, this is…… ) Al snel schakelt hij over Eén van de vele super jachtenEén van de vele super jachtenin het Nederlands. Hij vindt het zo leuk om een Nederlandse boot te zien, “die zie ik hier bijna nooit” zegt hij. Hij woont al 25 jaar in Amerika en is getrouwd met een Canadese vrouw. Graag wil hij even Nederlands babbelen. Na wat heen en weer gekletst nemen we afscheid en wie weet komen we elkaar nog tegen.

We hoppen verder via Rudder Cut Cay, Farmers Cay naar Staniel Cay. Het is een zeer smalle passage met zeer sterke stroming om naar de ankerplek te komen. Ik sta op de punt om te kijken naar ondiepte. “Wacht”, schreeuw ik naar Eric, het is hier hartstikke ondiep. Eric roept Staniel Cay - Pig BeachStaniel Cay - Pig Beachterug dat er 4,5 meter onder de boot staat. Pff gelukkig! Zo helder is het dus. Hier blijven we een paar dagen om de beroemde Thunderball Grutto van de James Bond film te bezoeken en hiernaast is Big Major Spot, een eiland met strand en zwemmende varkens. Erg grappig. De grot is een prachtige snorkelplek met mooie vissen en lichtinval. Vervolgens zien we de eerste nurse shark onder onze Maxitaxi. Ze zeggen dat ze niet gevaarlijk zijn, maar toch blijf ik voorzichtig. In de marina worden ze gevoerd (door de lokale vissers bij het schoonmaken van de gevangen vis) en kan je, op eigen risico, met ze in het water. Wel blijven opletten natuurlijk. Ook zien we hier (weer) veel schildpadden en prachtige grote Spotted Eagle Rays.

Stocking IslandStocking IslandVoordat we weer terughoppen richting George Town gaan we naar Exuma Marine Park -  Warderick wells. Wauw, wat paradijselijk mooi is het hier. Als je de hike doet naar BooHoo Hill, het hoogste punt, heb je een prachtig uitzicht. “De Noordzee en het IJsselmeer zullen wel tegenvallen straks”: zeggen we lachend tegen elkaar. Wat ons opvalt, is dat je in de Bahama’s veel privé-eilanden hebt en  je er heel veel super jachten tegenkomt (motorjachten) met veel toys, zoals waterglijbanen, vliegtuigen, dinghy’s met 2, 3 of zelfs 4 motoren van 300 pk, jetski’s, vaak hebben ze ook meerdere dinghy’s, Wat geen dinghy’s zijn maar Tenders. Vaak kosten die al meerdere tonnen. Als we internet hebben, dan zoeken we Stocking IslandStocking Islandeen paar boten op en meerdere keren komen we erachter dat ze dan gebouwd zijn in Nederland. Dit maakt ons ook wel een beetje trots. De boten kosten meer dan 100 miljoen, soms 200 of meer. Op afstand lijken het soms net cruiseboten en ’s avonds hebben ze de meest fantastische verlichting. Je moet er maar van houden…

De Bahama’s zijn verrassend rustig. Heel vaak lig je alleen voor anker of met maar een paar boten. Je kunt de rust opzoeken, of als je meer leven wilt, ga je naar één van de wat grotere plaatsen. Het is super relaxed, maar ik zie er ook naar uit om weer terug naar George Town Stocking Island Chat 'N' ChillStocking Island Chat 'N' Chillte gaan, waar weer wat meer leven is en waar we gezellig samen met Huub en Stella zijn.

Het is zover, 16 april landen ze en komen ze aan in een hotel. We hebben hun in Portugal leren kennen, 1,5 jaar geleden tijdens onze reis. Zij waren toen bezig hun prachtige boot terug te varen van Nederland naar hun vaste ligplaats in Italië.  Het is zo leuk dat we hun nu hier weer ontmoeten op de Bahama’s, heel bijzonder en wat een verrassing. Het belooft een mooie week te worden. De eerste dag spreken we af op de Maximo. We worden verrast met Hollandse lekkernijen: hagelslag en drop, mmmmm. De week bestaat uit o.a. chillen op de George Town - RegattaGeorge Town - RegattaMaximo, wandeling op het strand bij Stocking Island, beachclub, lekker eten, borrelen, zwemmen, veel kletsen en we maken een rit naar het uiterste noorden van Great Exuma. Een hele mooie plek waar we lekker lunchen en genieten van de prachtige omgeving. Ook een zeiltrip stond op de planning, maar helaas zitten de weergoden een beetje tegen en lukt dit niet. Op de laatste dagen vindt de Family Regatta plaats met lokale, houten zeilboten. Een regatta tussen de verschillende eilanden. Het bruist in het dorp met live music, overal standjes met eten en drinken. De lokale slijterij doet goede zaken. Voordat we het weten is de week voorbij en tijd om afscheid te nemen. Lieve Stella en Huub: dank voor de super Exuma PointExuma Pointgezellige week en tot later in Nederland/Italië.

 

PS: nog een paar interessante Bahama’s wist je dat…………

…… De Bahama’s uit zo'n 700 eilanden bestaat? Van deze eilanden zijn er slechts 40 bewoond door de lokale bevolking. Het grootste eiland is Andros met een oppervlakte van circa 6.000 km².

...... Bijna 85% van de bevolking van de Bahama’s oorspronkelijk uit Afrika komt? Twaalf procent van de bevolking zijn etnische Europeanen en de overgebleven drie procent zijn uit de overige landen ter wereld.

...... Het bekendste feest van de Bahama’s de Junkanoo is? Dit zijn carnavalsoptochten die in het hele land worden gehouden. Door middel van traditionele muziek en dans vieren ze de George Town - RegattaGeorge Town - Regattabevrijding van de slavernij. Junkanoo is dan ook onmisbaar in de cultuur van de Bahama’s.

...... Nassau de hoofdstad van de Bahama’s is? Deze stad is tegelijkertijd de grootste stad van de Bahama’s. Ook woont maar liefst 70% van alle inwoners van de Bahama’s in Nassau.

……. De Bahama’s een van de beste duikplekken is ter wereld?

......... Er bij de Bahama’s heel veel haaiensoorten leven?

……. De naam Bahama’s afgeleid is van het Spaans Baja Mar (ondiepe zee)

AfscheidAfscheid……. De Amerikaanse dollar de munteenheid is? Ze hebben ook een eigen dollar en deze heeft dezelfde waarde en wordt door elkaar heen gebruikt.

(Bron: reisgraag.nl, wikipedia)

Bye Bye Bye Bye

Like ons op facebook

Like  Maximo1300.nl op facebook en blijf op de hoogte van alle nieuws en avonturen!